De Warren

Geïnitieerd door: Burgerinitiatief

Gemeente: Amsterdam

Aantal woningen: 16 sociale woningen en 20 middenhuur woningen

Type collectief: Wooncoöperatie

Kavelgrootte: n.v.t.

Juridische vorm: Wooncoöperatie (zoals benoemd in de Woningwet van 2015), Officieel: Vereniging

Een toekomstige bewoner ‘We willen een klein-dorp in de stad zijn. Een plek waar de kracht van de groep naar voren komt. Van als groep kun je bergen bewegen.’

Maatschappelijke meerwaarde: Betaalbaar wonen, zorg voor elkaar, circulaire bouw, energie positief, klimaatbestendig en deeleconomie.

Sturing door gemeente: De warren is mogelijk gemaakt door de “pilot wooncoöperaties” van de gemeente Amsterdam uit 2017 waarbij ze een kavel getenderd hebben speciaal voor wooncoöperaties. De Warren heeft deze tender gewonnen. Daarnaast regelmatig overleg over het proces om samen te leren.

Locatie: De gemeente reserveert – verspreid door de stad – nieuwbouwkavels specifiek voor wooncoöperaties.

Financiering: De Warren maakt gebruik van vier soorten financiering: 1) een lening van de GLS, een duurzame en coöperatieve Duitse bank, 2) het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland, 3) duurzaamheidssubsidies en 4) crowd funding (obligaties van €250,- per stuk). De financiering zorgt voor financiële ruimte waarmee het collectief meer kwaliteit en duurzaamheid kan toevoegen aan het gebouw.

Bijzonderheden:  Het eerste initiatief van z’n soort. Zowel duurzaam als betaalbaar wonen.

Succesfactoren samenwerking: De initiatiefnemers hebben dit als gemeenschap opgepakt en hebben een sterk bestuur met verschillende kunde en kennis.

Website: https://dewarren.co/

Actueel: Start bouw eerste wooncoöperatie van Amsterdam ingeluid door o.a. Wethouder gemeente Amsterdam Laurens Ivens en Gedeputeerde Noord-Holland Zita Pels (mei 2021).

 

Fotografie en beelden: © Winona Boomkens, © Natrufied Architecture en Stefan Hennis.

LinkedIn
Share
WhatsApp