MarktMeesters

Geïnitieerd door: Burgerinitiatief samen met architect

Gemeente: Utrecht

Aantal woningen: 10 appartementen

Type collectief: Cpo  met gedeelde ruimten

Kavelgrootte: 850 m2 + 180 m2 gebruik als tuin (samen 1.030 m2)

Juridische vorm: Eerst stichting Marktmeesters daarna Vereniging van eigenaren (vve).

MarktMeesters

Jan Wijnand Groenedaal (architect): “De gemeente Utrecht wilde op deze plek eigenlijk grondgebonden woningen hebben maar dan wel stedelijk. Dat ging echt niet op die plek of het zou onbetaalbaar worden. Met MarktMeesters hebben wij daar uiteindelijk een hele goede stedelijk invulling aan gegeven.” Voordeel van deze wijze van ontwikkelen voor een gemeente is dat er een doorstroming in de woningmarkt komt. “Men laat toch een woning achter waar ook vraag naar is. Zo komt er een treintje op gang waardoor er weer iemand op de woningmarkt kan starten.”

Maatschappelijke meerwaarde: Sociale cohesie, energieneutraal, levensloopbestendig.

Sturing door gemeente: Bestemmingsplan, inschrijvingsprocedure CPO-ontwikkeling, een supervisor toetste de ruimtelijke kwaliteit.

Financiering: Kaveluitgifte conform grondbeleid gemeente. Door de betaling van het architectenhonorarium uit te stellen werd het mogelijk de verkaveling, verwerving en de omgevingsvergunning te financieren.  En er is gebruik gemaakt van een stimuleringsbijdrage van de provincie. 

Bijzonderheden: In het ontwikkelproces van het appartementengebouw hebben de bewoners volledige zeggenschap gekregen over hun eigen appartement (Privacy). Elk appartement heeft 10% ingeleverd en hiervoor gemeenschappelijk ruimtes voor teruggekregen zoals een daktuin, hobbyruimte, logeerkamer en een fitnessruimte (Plus).

Succesfactoren samenwerking: De bewoners zijn verenigd in een stichting en hebben een enthousiast bestuur. Ze werden bijgestaan door diverse professionals. 

Website: http://www.jwgarchitecten.nl/new-gallery-1

Foto´s: Kees Hummel

LinkedIn
Share
WhatsApp