Nieuwsberichten en media

16 september: Uitzending 'Samen aan de slag met collaboratieve woonvormen'

Op 16 september was Liezelotte Nagtegaal van Ruimte voor collectief wonen te gast bij de talkshow Samen aan de slag met collaboratieve woonvormen. Georganiseerd door Project Together. Aan tafel zaten alle partijen die een belangrijke rol spelen om deze woonvormen te realiseren waaronder bewoners, marktpartijen, overheden en de politiek. De belangrijkste boodschap: nu aan de slag!

De hele uitzending is hier terug te zien. 

 

Project Together september - oktober 2021

Binnen de grote woonopgave zijn collaboratieve woonvormen een belangrijk alternatief. Daarover gaat ‘Project Together!’, dat met een gevarieerd programma uitnodigt tot een breed debat over nieuwe vormen van woningbouw. 

Project Together! is een initiatief van de TU Delft, Provincie Zuid-Holland, gemeente Delft en gemeente Den Haag, architectenbureau Inbo en Platform31. Houd het programma in de gaten om op de hoogte te blijven en in te schrijven voor de verschillende activiteiten.

Meer informatie over Together en het programa vind je hier. 

7 september: Ruimte voor collectief wonen in trendrapport Duurzame Dinsdag

Op 7 september is het Duurzame Dinsdag, de Prinsjesdag van de Duurzaamheid. Wie in de koffer kijkt van Duurzame Dinsdag, ziet een oproep tot samenwerking. Onderzoekers, ambtenaren, politici, journalisten, juristen, financiers, mede-initiatiefnemers, en andere experts, zie de koffer als een ontdekkingstocht. 

De koffer met 414 initiatieven is aangeboden aan Steven van Weyenberg, Staatssecretaris van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Ruimte voor collectief wonen zit in de koffer en wordt uitgelicht in het trendrapport van Greenwish. Wij zijn blij met dit podium in Den Haag en gaan graag in gesprek met de politiek.

6 september: Het eerste erfdelenproject gaat nog dit jaar van start

Dit jaar gaat het eerste officiële project van start in Lettele (gemeente Deventer) waar een oude boerderij volledig wordt omgebouwd tot een gedeeld woonerf met acht appartementen. Althans, als de gemeenteraad akkoord gaat, want de wijziging van het bestemmingsplan moet nog wel worden goed gekeurd.

“Er wordt heel veel geschreven over woningnood, maar er zijn ook oplossingen,” zegt Pieter Parmentier die Erfdelen vijf jaar geleden oprichtte. 

Lees het hele artikel hier

23 augustus: Gemeente Bergen stimuleert woningsplitsen

 

 

Het Noord-Hollandse Bergen stimuleert woningsplitsen.“Er staan hier veel zeer grote woningen, tegelijk is er een enorme vraag naar kleinere huizen”, zegt wethouder Wonen Klaas Valkering (CDA).

Bergen is de meest vergrijsde gemeente van Nederland. Een op de drie inwoners is 65+. Vaak wonen senioren in grote woningen met meerdere verdiepingen, terwijl een benedenwoning of appartement voor hen praktischer zou zijn. Ook daarom stimuleert de gemeente splitsing.

“Ouderen kunnen dan bijvoorbeeld in de gesplitste benedenverdieping wonen en de bovenwoning verhuren of verkopen”, zegt wethouder Valkering.  Lees het hele artikel van NOS hier.

6 juli: Geslaagde bijeenkomst VNG voor gemeente ambtenaren en raadsleden

Op 6 juli was er een bijeenkomst over bijzondere woonvormen, georganiseerd door VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten), samen met Platform31Tiny House Nederland en Ruimte voor collectief wonen. Meer dan 160 mensen hadden zich daarvoor ingeschreven. Hieruit blijkt grote behoefte aan kennisdeling tussen gemeenten op dit thema.

Benieuwd naar de gedeelde inzichten? Kijk dan hier voor de opname van de bijeenkomst, het verslag en voorbeeldprojecten.

28 juni: Manifest nogmaals verstuurd naar gemeenteraden

Namens 223 collectieven en organisaties is ons manifest nogmaals naar alle gemeenteraden gestuurd. 

Van een aantal fracties hebben we inmiddels vernomen dat collectief wonen als onderwerp wordt opgenomen in hun verkiezingsprogramma. We hopen dat veel gemeenteraadsfracties volgen!

4 juni: Van leven in een tiny house tot een woonboerderij in NRC

De gemiddelde prijs voor een nieuwbouwwoning steeg naar 433.000 euro in het eerste kwartaal van 2021, onbetaalbaar voor veel mensen met een starterssalaris. Hoe krijg je dan toch die felbegeerde eigen woning?

Vier verhalen over andere woonvormen en hoe de bewoners die gefinancierd hebben. De woonboerderij waar Ellen Ootes met zes vrienden woont, wooncoöperatie De Warren van Chandar van der Zande, CPO project van Bent Nijhuis in Beltrum voor jongeren en het tiny house van Liezelotte Nagtegaal. 

Lees hier het hele artikel

 

 

2 juni: Bijeenkomst over collectieve en andere woonvormen voor gemeenten

Op 6 juli organiseert de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten), samen met Platform31Tiny House Nederland en Ruimte voor collectief wonen een bijeenkomst over collectieve en andere woonvormen. We duiken dieper in op bovenstaande vragen en gaan in gesprek over kansen en belemmeringen. De bijeenkomst is voor en door medewerkers van gemeenten.

Ben of ken je een projectleider of beleidsmedewerker die hier meer over wil weten? Meer informatie en aanmelden kan hier.

 

 

Foto: Adrienne Norman

14 mei: Aandacht voor wooncoöperaties bij NOS

Een groeiende groep mensen wil wonen in een wooncoöperatie. Kennisinstituut Platform 31 denkt dat de wooncoöperatie een derde vorm van bouwen en wonen kan worden naast koop en huur. 

“Maar nu moeten coöperaties vaak nog zelf het wiel uitvinden omdat het een vrij nieuw fenomeen is”, zegt Tanja Morsheim van Platform 31. “Je moet wel echt doorzettingsvermogen hebben en initiatief nemen. Maar als het meer gemeengoed en makkelijker wordt, kan het snel gaan.” 

Daar werken we met Ruimte voor collectief wonen graag aan mee!

Lees hier het hele artikel.

12 mei: Collectieve woonvormen winnaars Woonpionier 2021

Collectieve woonvormen zijn in de prijzen gevallen bij de verkiezing Woonpionier 2021 van VPRO Tegenlicht.

Peel Natuurdorpen is de publiekswinnaar na Wooncoöperatie de Warren (2de) en de Tiny House beweging (3de).  Peel Natuurdorpen werkt aan meerdere gehuchten of buurtschappen met tiny houses. Deze kleinschalige woonvorm is een nieuw verdienmodel in de transitie van landbouw naar natuur. 

Jongerenproject SET is als winnaar gekozen door de vakjury. De modulaire woningen voor jongeren en statushouders zijn snel te realiseren en voegen waarde toe aan de buurt. Onder andere door de gemeenschappelijke woonruimtes zoals kook/eetruimte, een chillruimte, een game kamer of een muziekruimte. Ook de andere genomineerden door de vakjury zijn allen collectieve woonvormen. Stichting Statiegeld op de Jeugd, Woodyshousing en Kloosterwonen van Trudo kregen een eervolle vermelding.

Verder merkt de jury op blij te zijn met de initiatieven zoals ons manifest, ‘heel waardevol in het zoeken naar een uitweg van de wooncrisis.’ Dank aan iedereen die op Ruimte voor collectief wonen heeft gestemd. 

5 mei: Al 200 organisaties en initiatieven steunen ons manifest!

Op 5 mei heeft Ruimte voor collectief wonen een nieuwe mijlpaal bereikt. Met de ondertekening van Blue Millies komt de teller van het aantal organisaties en initiatieven dat ons manifest steunt op 200. Hierdoor wordt ons signaal richting overheden steeds krachtiger. Dank! 

15 april: Samen een boerderij kopen en het erf delen in Volkskrant

Drie verhalen over de voordelen van samen een erf en een boerderij delen. Met onder andere Pieter Parmentier en Sanne Raes.

Het samen kopen van een erf past in de ontwikkeling van nieuwe burgerinitiatieven in wonen, van samen bouwen in collectief particulier opdrachtgeverschap tot de oprichting van particuliere coöperatieve woonverenigingen. “Juridisch gezien is er al veel mogelijk”, zegt Wiebe Dijkstra, notaris bij Hekkelman in Nijmegen, een kantoor dat al enige duizenden aktes opmaakte voor gedeeld wonen.

Lees hier het hele artikel

12 april: Geef ons hofjes! Uitzending op Kruispunt

Oud worden in een hofje en tegelijkertijd zorgen voor ruimte op de woningmarkt. Het lijkt een inkopper: bouw meer hofjes, zodat senioren hun gezinswoningen kunnen verruilen voor een passend huis. Senioren willen het, het staat hoog op de politieke agenda, maar slechts een op de tien initiatieven wordt gerealiseerd. In Zwolle werd drie jaar geleden de eerste hof opgeleverd, maar in Groningen is na acht jaar wachten de tijd rijp voor een protestdemonstratie. 

Bekijk hier de uitzending

9 april: Collectief wonen als derde bouwstroom in de Volkskrant

Nederland heeft helemaal niet een miljoen nieuwe woningen nodig. De helft is genoeg, zegt Bernard Smits, directeur van een kleine woningcorporatie en onder andere betrokken bij de bouw van Ecodorp Zuiderveld in Nijmegen-Noord. Hij breekt een lans voor collectieve woonvormen en denkt dat zeker 5% van de Nederlanders graag op deze manier wilt wonen. 

Lees hier het hele artikel.

9 april: Een plek voor wooncoöperaties in het regeerakkoord​

Vanuit Cooplink – het kennisnetwerk voor wooncoöperaties – en een groot aantal collectieven en koepelorganisaties die ook ons manifest hebben ondertekend, is er een duidelijke oproep naar de informateur gestuurd.  Wij kunnen ons hier alleen maar bij aansluiten!

Bekijk hier de oproep

 

21 maart: VPRO Tegenlicht: Wonen buiten de box

In ons manifest verlangen we passend beleid voor collectieve en andere woonvormen. In deze uitzending van VPRO Tegenlicht zijn een aantal woonpioniers aan het woord die laten zien dat het kan (en wat het oplevert). 

‘Wordt het bouwen, bouwen, bouwen, voor iedereen een doosje van beton, of kan de woningnood ook creatiever en duurzamer worden opgelost? 
 

18 maart: Ons verhaal in de Leusder Krant, De Stad Amersfoort en Stad Nijkerk

Veel gemeenten hebben geen concreet beleid om ruimte te bieden aan collectieve en andere woonvormen.’’ Daarom namen Liezelotte Nagtegaal en Jorrit Dortland, samen met Rik Olde Loohuis, het initiatief tot een manifest. De initiatiefnemers kregen inmiddels steun van honderden burgerinitiatieven overal in het land, waaronder uit Leusden, Nijkerk en Amersfoort.

Lees het hele artikel van Daan Bleuel in de Leusder Krant, De Stad Amersfoort of Stad Nijkerk.

12 maart: Interview door hetkanWEL: Meer ruimte voor collectief wonen

In aanloop naar De Anders Wonen Maand die op 15 maart start bij hetkanWEL, is Liezelotte Nagtegaal geïnterviewd door Wyke Potjer. Over haar keuze om in een tiny house collectief te gaan wonen en over het manifest.

Link naar het volledige artikel

8 maart: Collectieve zelfbouw in het Eindhovens Dagblad en in de Gelderlander

De regio Eindhoven telt een twintigtal ondertekenaars, zoals werkplaats voor duurzaam bouwen, De Omslag, Tiny House Eindhoven, startersinitiatief Statiegeld voor de Jeugd en de begeleiders van bouwcollectieven Bouwen in Eigen Beheer (BIEB) en Kilimanjaro Wonen voor Gevorderden.  Kyra van de Valk, Erik Vos en Marco Vlemmix vertellen wat de gemeente te doen staat.

Link naar het volledige artikel geschreven door Michel Theeuwen

17 februari: Landelijke actie op voorpagina Leusderkrant

Drie teamleden van Ruimte voor Collectief wonen zijn (oud) Leusdenaren. Uiteraard willen we ook aandacht voor deze woonvormen in Leusden.

Jorrit Dortland: ,,De gemeente Leusden heeft zowel in haar coalitieakkoord als in haar woningmarktonderzoek uit 2019 aandacht gegeven aan alternatieve woonvormen. De volgende stap is wat ons betreft om dit om te zetten naar concreet beleid én locaties. Op onze website doen we daar suggesties voor.“

Link naar het volledige artikel

Leusderkrant

16 februari: Aandacht voor ons manifest in nieuwsbulletin Vlaardingen Vandaag

In aanloop naar de nieuwe woonvisie vertelt Maarten-Bas van Driel over zijn zoektocht naar een locatie voor een tiny house collectief in Vlaardingen én het belang van ruimte voor collectieve en andere woonvormen.

Luister het fragment hier terug  (het zijn de laatste 10 minuten).

15 februari: De Lindehoeve bij Eenvandaag: 'Nooit meer alleen thuis'

Marijke Oude Vossehaar en Wil, bewoners van de Lindehoeve, vertellen wat samenleven in een woongemeenschap voor hen betekent. 

Bekijk de video hier

9 februari: Manifest verstuurd naar alle gemeenteraden

Het manifest is namens de eerste ondertekenaars aangeboden aan alle gemeenteraden en colleges in Nederland. Het manifest wordt toegevoegd aan de ingekomen stukken van de gemeenteraadsvergadering en is vanaf dat moment openbaar. We hopen dat raadsleden het manifest bespreken in de gemeenteraad en in hun fracties.

Het manifest wordt in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen nogmaals aangeboden, namens alle ondertekenaars.

Manifest – Ruimte voor Collectief Wonen

LinkedIn
Share
WhatsApp