Space-S

Geïnitieerd door: Woningcorporatie Woonbedrijf in samenwerking met de bewoners

Gemeente: Eindhoven

Aantal woningen: 402 (appartementen, lofts, woon- en werkcombinaties, kamers en studio’s voor studenten en woningen met woonbegeleiding).

Type collectief: Woongemeenschap 

Juridische vorm: Huur

Maatschappelijke meerwaarde: Betaalbare woningen, wonen en zorg, jongerenwoningen. Buren kunnen elkaar ontmoeten in het buurthuis, de woonkamer, in de serres die toegang geven tot de daktuinen en in de hofjes.

Locatie: De locatie was eigendom van de woningcorporatie

 

Bewoner Space-S: “In Space-S  wonen veel verschillende mensen, die samen werken om de gemeenschap te laten werken. Dat helpt om ook autistische bewoners uit hun schulp te trekken.” 

Financiën: De corporatie heeft het project gefinancierd en een deel van de investering in onrendabel. De woongemeenschap Plu-S financiert de zorg uit de budgetten die ieder van hun voor de begeleiding krijgen.

Sturing door gemeente: Het project voldoet aan het bestemmingsplan en het masterplan voor de locatie en aan de eisen van welstand.

Bijzonderheden:  Zo’n duizend ingeschreven woningzoekenden bogen zich – als mede opdrachtgever.- enkele jaren over de stedenbouwkundige opzet, het soort woningen, de architectuur én de manier waarop ze samen wilden wonen. De buurt heeft heel betrokken bewoners die onder andere georganiseerd zijn in een bewonersvereniging en zes zogenaamde workspaces. 

Space-S won de Publieksprijs BNA-gebouw van het jaar 2020, European Collaborative Housing Award en World Habitat Silver Award.

Succesfactoren samenwerking: De samenwerking tussen de woningcorporatie, de architecten en de bewoners heeft een hoop nieuwe inzichten opgeleverd over de wijze waarop de bewoners hun gebouw het liefste wilde indelen. Hieruit zijn o.a. de gemeenschappelijke ruimtes ontstaan en de variatie in type woningen (jong en oud door elkaar). Er is sprake van eigenaarschap en betrokken bewoners.

Website: Space-S en Inbo.com

“Het is prachtig om te zien dat drie jaar na de start van Space-S er zo’n mooie, inclusieve gemeenschap is ontstaan. Daar hoopten we op”, Ingrid de Boer, bestuurder van Woonbedrijf.

Mitchell van-Eijk
Rufus de Vries

© Inbo, Mitchell van Eijk, Rufus de Vries

LinkedIn
Share
WhatsApp